ČASTO KLADENÉ OTÁZKY (FAQ) / ODPOVEDE - príprava projektovej žiadosti – Druhá výzva INTERREG PROGRAM DUNAJSKÉHO REGIÓNU

Otázka č. 1

Partneri z akých štátov môžu participovať na druhej výzve programu Interreg Program dunajského regiónu 2021-2027?

Programová oblasť pozostáva z celkového počtu štrnástich krajín, ktoré tvoria makroregión s najvyšším počtom zúčastnených krajín zo všetkých nadnárodných programov EÚ: členské štáty (ČS): Rakúsko, Bulharsko, Chorvátsko, Česká republika, Nemecko (Bádensko-Württembergsko a Bavorsko), Maďarsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko; kandidátske krajiny: Bosna a Hercegovina, Čierna Hora a Srbsko, susedné krajiny: Moldavsko a Ukrajina (Černivetská oblasť, Ivano-Frankiviská oblasť, Zakarpatská oblasť, Odeská oblasť).

Program Interreg Program dunajského regiónu vo všeobecnosti podporuje spoluprácu medzi partnermi nachádzajúcimi sa v programovej oblasti. Vedúci partneri môžu byť z krajín EÚ aj z krajín mimo EÚ (výnimka: ukrajinské organizácie sa môžu zúčastniť 2. výzvy na predkladanie návrhov len ako projektoví partneri).

Otázka č. 2

Je možné žiadať finančnú podporu z druhej výzvy programu Interreg Program dunajského regiónu aj na budovanie infraštruktúry, resp. stavebné práce?

Podpora z Interreg Programu dunajského regiónu nie je primárne určená na budovanie infraštruktúry. Je možné podporiť pilotné akcie, ktoré majú pilotný (testovací) charakter a obsahujú budovanie infraštruktúry v malom (testovacom) rozsahu. Štandardnými výstupmi sú stratégie, štúdie, koncepcie atď. Pilotná investícia musí jasne prispievať k špecifickým cieľom projektu, ako aj k celkovému cieľu projektu: musí mať demonštračný charakter a musí vykazovať jasný nadnárodný rozmer. Investícia by v ideálnom prípade by mala pripraviť pôdu pre rozsiahlejšie investície v budúcnosti.

Otázka č. 3

Existujú limity na hodinové (mesačné) mzdové náklady? Existujú aj kategórie mzdových výdavkov podľa charakteru zamestnanca?

Žiadne špecifické limity na hodinové sadzby nie sú stanovené, ale ad hoc navýšenia platov len z titulu projektu bez navýšenia objemu prác nemusia byť akceptované.

Otázka č. 4

Je povinnosť sa registrovať sa na Platformy pre projektové partnerstvo Interreg Program dunajského regiónu alebo partnerov môžeme kľudne oslovovať individuálne?

Hľadanie partnerov prostredníctvom platformy je možnosť, nie povinnosť. Je to nástroj na uľahčenie tohto procesu, nakoľko je v ňom registrovaných mnoho organizácii. Potenciálnych partnerov je samozrejme možné oslovovať vo vlastnej réžii alebo za pomoci národného kontaktného bodu.

Otázka č. 5

Je stanovený minimálny počet krajín zapojených do konzorcia?

Minimálne požiadavky v programe Interreg Program dunajského regiónu 2021-2027 sú 3 partneri z 3 rôznych krajín. Ide však o minimálnu požiadavku, spravidla rozsah partnerstva býva väčší (priemer 10-15 partnerov) zo 7-12 krajín. Tieto náležitosti sú definované v časti 9 Partnership requirements v rámci Call announcement for the 2nd Call for proposals.

Otázka č. 6

Je potrebná registrácia projektového partnera v systéme JEMS? alebo v systéme pracuje len vedúci partner?

V systéme JEMS pracuje prioritne LP (vedúci partner), ktorý vypĺňa samotnú projektovú žiadosť a má hlavné oprávnenie s ňou nakladať. Systém JEMS však umožňuje editáciu projektovej žiadosti aj projektovému partnerovi. Všetko je na vzájomnej dohode v rámci konzorcia, prístup pre projektového partnera potom nastavuje vedúci partner. Na prácu v systéme je však potrebná registrácia.

Otázka č. 7

Akú percentuálnu výšku podpory možno alokovať pre infraštruktúrne výdavky? Inými slovami, keďže projekty v rámci programu sa nezameriavajú na investície do infraštruktúry, koľko % príspevku môže byť použitý na infraštruktúru?

Podrobnosti ohľadom infraštruktúry reflektuje kapitola 2.2.6 Costs for Infrastructure and works v rámci Manual on eligibility of expenditure. Špecifické percento stanovenie nie je.

Otázka č. 8

Aká je miera národného spolufinancovania pre verejné vysoké školy? 

V prípade verejnej vysokej školy nejde o vybraný subjekt štátnej správy v rámci subsektora národných účtov S.1311, ktorý zahŕňa nasledovných prijímateľov: ústredné orgány štátnej správy a ostatné ústredné orgány štátnej správy (Zákon č. 575/2001 Z. z), štátne rozpočtové organizácie, štátne príspevkové organizácie, Slovenský pozemkový fond, ŽSR, ŽSSK, Slovenský vodohospodársky podnik, š. p. Banská Štiavnica, Slovak Business Agency a NDS. V prípade verejnej vysokej školy je možnosť spolufincovania v objeme 12% (ostatné subjekty mimo pravidiel štátnej pomoci a pomoci de minimis).

Otázka č. 9

Existujú nejaké registračné povinnosti projektových partnerov v ich krajinách na nejakých konkrétnych národných platformách, prípadne ministerstvách? Konkrétne v Maďarsku a Čechách?

Na Slovensku taká povinnosť neexistuje a o existencii takej povinnosti v iných krajinách nemáme vedomosť. Registračné povinnosti prebiehajú výlučne v systéme JEMS. Ak sa otázka vzťahuje k právnej subjektivite partnera, v tom prípade áno, subjekt musí spĺňať náležitosti preukazujúce jeho právnu subjektivitu v súlade s národnou legislatívou.

Otázka č. 10

Musí byť celý projekt zaradený k jednému špecifickému cieľu, resp. k priorite?

Projekt musí byť zaradený do príslušného špecifického cieľa a priority.

Otázka č. 11

Kde môžem nájsť vedúceho partnera partnera? Mám projektový nápad, ale nemáme kapacity a skúsenosti s implementáciou tohto typu projektu.

Pre hľadanie partnerov prostredníctvom novej platformy. Na vyššie uvedenej platforme je možné kontaktovať inštitúcie aj bez projektového nápadu, napr. zaslaním správy o akú spoluprácu (hľadanie LP) máte záujem, aké témy, aké sú vaše expertízy. V zozname inštitúcií vyberte takú, ktorá zodpovedá profilovo a expertízou Vášmu projektovému nápadu a skúste ju priamo osloviť. Môžete vyhľadávať aj v profiloch keep.eu, kde sú inštitúcie, ktoré už majú nejakú skúsenosť s Interreg projektami. Taktiež môžete osloviť nás ako národný kontaktný bod a v spolupráci s nami a našimi kolegami v zahraničí budeme pre Vás hľadať Vami definovaného partnera.

Otázka č. 12

Je možné z tohto programu podporiť inováciu vzdelávania formou prepájania priemyselnej a vedeckej praxe?

Prepájanie priemyselnej a vedeckej praxe sa ukazuje byť veľmi efektívny spôsob dosahovania kvalitných výsledkov, preto je v druhej výzve programu vo všeobecnosti vítaný.

Otázka č. 13

Je druhá výzva určená aj pre veľké podniky?

Oprávnenými žiadateľmi sú aj súkromné inštitúcie s právnou subjektivitou, vrátane podnikov bez špecifikovania ich veľkosti. Jediný limit pre súkromné podniky, ktoré generujú zisk je, že nemôžu byť hlavnými partnermi v projekte.

Otázka č. 14

Ako funguje celý proces od žiadosti až po podpis zmluvy a ako dlho trvá hodnotenie projektov?

2. výzva je otvorená v čase od 2.11.2023 do 29.3.2023 do 14:00 CET, po uzavretí výzvy nasleduje administratívna kontrola (kontrola právnej subjektivity – legal status check vedúceho partnera a finančnej kapacity v prípade vedúceho partnera zo súkromného sektora, na základe vyhodnotenia tejto oprávnenosti sú potom žiadosti buď zamietnuté alebo posunuté ďalej na kontrolu kvality – ako prvé sa hodnotí relevancia následne celá žiadosť, ukončenie tohto procesu a kontrahovanie projektov sa odhaduje na druhú polovicu roku 2024.

Otázka č. 15

Aké úlohy plní v štruktúre partnerstiev tzv. asociovaný partner?

Zvyčajne sú to hlavne zainteresované strany, ktoré sa priamo nezúčastňujú prác na projekte, ale majú záujem o ich výsledky, resp. vedia usmerniť (ministerstvá). Takto zapojený partner nedisponuje rozpočtom v projekte, ale je napojený na rozpočet niektorého z partnerov. Ten mu môže v rámci projektu refundovať náklady na cestu a ubytovanie v rámci kategórie „external expertise and services cost“.

Otázka č. 16

Aké dokumenty predkladá vedúci partner zo súkromného sektora spolu s projektovou žiadosťou?

Nasledujúce dokumenty, ktoré sú súčasťou balíka žiadosti, je potrebné predložiť do 29.03.2024, 14:00 hod CET:

  • Online formulár žiadosti
  • vyhlásenie o spolufinancovaní (pre všetkých priamo financovaných partnerov)
  • vyhlásenie o štátnej pomoci (pre všetkých priamo financovaných partnerov)
  • Dohoda o partnerstve
  • Deklarácia pre medzinárodné organizácie (iba v prípade potreby)
  • Vyhlásenie o pridruženom strategickom partnerovi (ASP) (iba v prípade potreby)
  •  Potvrdenie a podpis LP

Uvedené prílohy žiadosti podpíše, opečiatkuje štatutárny zástupca príslušného subjektu a naskenované verzie jednotlivých dokumentov sa nahrajú do sekcie Prílohy žiadostí v JEMS.

Otázka č. 17

Čo je paušálna suma na prípravu projektu?

Paušálna suma pokrýva všetky náklady spojené s prípravou a zazmluvnením projektu do dňa, kedy bola s konečnou platnosťou vyhotovená konečná žiadosť, ktorá spĺňa všetky podmienky na schválenie stanovené MV akceptované MA/JS. Bližšie informácie nájdete v časti 2.4.1 Pravidiel oprávnenosti výdavkov pre slovenských projektových partnerov - Interreg Program dunajského regiónu, verzia 1.0.